Jedzenie Indonezji – czego warto spróbować?

wakacje w Indonezji

Indonezja to nie tylko miejsce, w którym można podziwiać piękną przyrodę, dzikie zwierzęta i wyjątkową kulturę. To także miejsce różnorodne kulinarnie, w którym można spróbować pysznych i nietypowych dla naszych stron potraw. Indonezja wyróżnia się bogactwem smaków, kolorów i przypraw. Jeśli planujesz wakacje w Indonezji, to z pewnością nie zabraknie Ci doznań kulinarnych. Zobacz jakich potraw warto spróbować podczas podróży po Indonezji i czym wyróżnia się tamtejsza kuchnia.

Soto ayam

Jest to pikantny rosół z kurczaka, który jest podawany z jajkiem i ryżem. W niektórych miejscach można też spotkać się z soto ayam z dodatkiem pomidora i cebuli. Jest to niezwykle smaczna i aromatyczna zupa, która koniecznie musi być doprawiona sokiem z limonki i kurkumą, dzięki której ma intensywnie żółty kolor.

Nasi goreng

Jest to inaczej smażony ryż i można go spotkać praktycznie w każdej części Indonezji. Jest to klasyk tak jak mniej więcej u nas schabowy na niedzielny obiad. Ryż serwowany jest z dużą ilością warzyw, jajkiem i chilli. Można także spotkać wariacje na jego temat, które składają się z dodatku kurczaka lub owoców morza.

Nasi Campur

Jest to ryż podany z różnymi warzywami, tofu, fermentowaną soją, rybami, mięsem i owocami morza. W większości restauracji dodatki wybiera się samemu i można skomponować zestaw, który przypadnie nam do gustu najbardziej. Jest kilkadziesiąt wariacji na temat tego dania, a wszystko można dostać bardzo szybko.

Sate

Jest to mięsny szaszłyk, który podawany jest wraz z sosem na bazie orzeszków ziemnych. Najczęściej robiony jest z dwóch rodzai mięsa – drobiowego i wieprzowego.

Rawon

Jest to ciemna zupa wołowa z dodatkiem czarnych orzeszków i przypraw. Ma bardzo intensywny smak, przez co nie każdej osobie może ona przypaść do gustu, lecz warto dać jej szansę. Najczęściej jest podawana z ryżem, sokiem z limonki i sosem sambal.

Bakso

To delikatne w smaku klopsiki z dodatkiem tapioki. Zatopione są w rosole z kurczaka z dodatkiem makaron, młodego szczypiorku, selera oraz sosu na bazie chilli.

Ayam goreng

Jest to po prostu smażony kurczak, który jest chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Serwowany jest z różnymi sosami, a jego smak można porównać do fast foodów, które doskonale znamy z Polskich restauracji.

Jak widzisz, wakacje w Indonezji mogą być wyjątkowe nie tylko pod względem widoków i atrakcji ale także pod względem przepysznej kuchni. Będąc tam, koniecznie musisz spróbować lokalnych potraw i poznać Indonezyjską kuchnię od podszewki.

Dodaj komentarz