Krótka historia pizzy i gdzie zjeść najlepszą

0
pizza Kraków Kazimierz

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Choć jej początki sięgają starożytności, to forma, w jakiej spożywamy ją dzisiaj, jest stosunkowo nowa. Jaka jest historia pizzy? Zobacz, skąd wziął się placek z sosem pomidorowym i gdzie zjeść pyszne wersje tego dania.

Gdzie zjeść najlepszą pizzę? 

A gdzie zjeść pyszną pizzę? Aromatyczne i smaczne placki znajdziesz w pizza Kraków Kazimierz – Fabryce Pizzy. Restauracja powstała w 2000 roku i szybko zyskała na popularności. Wystrój, który przypomina włoskie knajpki, zachęca gości do wejścia. Kuszą też aromatyczne zapachy. Dania w Fabryce Pizzy opierają się na wyjątkowych sosach, aromatycznym cieście i różnorodnych serach. Restauracja sprowadza składniki najwyższej jakości z Turynu, Rawenny oraz Neapolu. W menu znajdziesz dania z soczystych pomidorów, autentycznej mąki do pizzy, z dodatkiem wyśmienitej mozzarelli oraz wyjątkową pastą truflową. Aromat uzupełniają świeże zioła, takie jak oregano, bazylia, czy tymianek. 

Skąd wzięła się pizza? 

Większość osób kojarzy pizzę przede wszystkim z Włochami, ale historycy zgadzają się co do tego, że pizza ma znacznie dłuższą historię. Sięga ona bowiem czasów starożytnych. Przez wieki ludzie na różne sposoby cieszyli się smakiem potraw przypominających dzisiejszą pizzę. Już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie przygotowywali swoje wersje “podpłomyków” z różnymi olejami i ziołami. Pieczone były na rozgrzanym kamieniu lub w piecach, a następnie udekorowane różnymi dodatkami, takimi jak zioła czy grzyby.

Jednak historia pizzy, którą obecnie się zajadamy, jest nieco bardziej współczesna. A zaczyna się w osiemnastowiecznym Neapolu. Miasto to zaczynało jako grecka osada, która została założona około 600 roku p.n.e. Jednak szybko się rozwijała i niewiele później stała się jednym z większych europejskich miast. Wzrost liczby ludności tego nadbrzeżnego miasta był pędzony przez rozwijający się handel zagraniczny oraz stały napływ ludności wiejskiej. Wśród mieszkańców Neapolu ważną grupę stanowili tzw. „lazzaroni”, którzy utrzymywali się z niewielkich zarobków, pracując jako tragarze, posłańcy lub dorywczy robotnicy.

Pizza zdobyła popularność nie tylko we Włoszech, ale także za granicą, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. W latach 20. XX wieku włoscy imigranci przynieśli pizzę do Nowego Jorku, gdzie szybko stała się popularnym jedzeniem ulicznym. W ciągu kilku dziesięcioleci pizzerie rozprzestrzeniły się na całym świecie, a pizza stała się jednym z ulubionych dań wielu konsumentów.

Dodaj komentarz