Czym jest korzeń maca i jakie ma właściwości?

0
Czym jest korzeń maca i jakie ma właściwości?

Korzeń maca to produkt, który ma szereg prozdrowotnych właściwości, ale nadal nie udało mu się zdobyć zbyt wielkiej popularności. Czym jest maca i skąd pochodzi? W tym artykule sprawdzisz wszystkie najważniejsze informacje dotyczące tego tematu!

Maca – podstawowe informacje

Maca (Lepidium meyenii lub Lepidium peruvianum) to roślina uprawiana w Ameryce Południowej, a dokładniej w peruwiańskich Andach. Jej korzenie (w różnych barwach: od białej, kremowej, czerwonej, fioletowej, aż do czarnej) przypominają rzodkiewkę. Maca jest źródłem magnezu, fosforu, potasu, żelaza, wapnia, sodu, krzemu, manganu, cynku, a także zawiera witaminy: B1, B2, E i C. W swoim składzie ma około 59% węglowodanów, 10% białka, 8,5% błonnika.

Właściwości

Maca korzystnie wpływa na ogólne fizyczne funkcjonowanie organizmu. Polecana jest sportowcom oraz osobom narażonym na długotrwały wysiłek fizyczny, ponieważ dodaje energii, wzmacnia wytrzymałość fizyczną, wspomaga budowanie mięśni oraz pozwala na szybszą regenerację organizmu. Wśród pozostałych właściwości korzenia maca można wymienić następujące:

  • Zwiększa odporność organizmu, a tym samym – pozwala ochronić go przed chorobami wywoływanymi przez wirusy i bakterie;
  • Ze względu na wysoką zawartość żelaza, wspomaga walkę z anemią;
  • Redukuje negatywne skutki stresu;
  • Wspomaga zapamiętywanie i poprawia zdolność uczenia się;
  • Ma korzystny wpływ na wzrok;
  • Reguluje gospodarkę hormonalną;
  • Wspomaga wzrost włosów;
  • Łagodzi skutki menopauzy;
  • Dostarcza jodu i żelaza.

Jaki smak ma maca oraz jak można ją spożywać?

Sproszkowany korzeń maca ma lekko orzechowy smak. W związku z tym, można dodać go do smoothie, owsianki, sałatki, puddingu z nasion chia, gorących napojów, a nawet dań obiadowych. Niektórzy stosują macę także jako adaptogen (lek ziołowy).

Sproszkowany korzeń maca jest dostępny praktycznie we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością oraz online. Artykuł powstał we współpracy z portalem https://viagra.edu.pl

Skutki uboczne po spożyciu sproszkowanego korzenia maca

Podobnie jak w przypadku pozostałych produktów naturalnych, nadmierne spożywanie korzenia maca może wywoływać u niektórych osób skutki uboczne. Przykładowo, może być przyczyną zgagi, bólu głowy, bezsenności, przyspieszonego bicia serca oraz niektórych problemów skórnych. Dlatego też zaleca się spożywanie do 5mg produktu dziennie.

Smoothie z dodatkiem proszku maca – przykładowe połączenie

Orzechowy posmak sproszkowanego korzenia maca będzie dobrze komponować się z takimi składnikami smoothie, jak: masło orzechowe, mleko migdałowe, banan, truskawka i daktyle.

Dodaj komentarz