Polskie dania, które warto polecić obcokrajowcom

0
Kuchnia polska Kraków

Próbowanie regionalnych dań to jeden z najciekawszych punktów każdej podróży. Nie ważne, w jakim kraju i mieście się znajdujemy – zawsze warto zapoznać się z aspektem kulinarnym danego miejsca i skosztować przysmaków, które mają nam do polecenia tubylcy. Co jednak w momencie, gdy to my Polacy gościmy obcokrajowców i pytają nas, co warto zjeść? Na szczęście możemy pochwalić się bardzo bogatą kuchnią i warto zaprezentować, choć kilka najpopularniejszych dań. Jakie to powinny być dania? Podpowiadamy!

Bigos

Król każdych świąt – polski bigos. Nie może zabraknąć go na żadnym stole podczas uroczystych spotkań z rodziną. Wielu cudzoziemców dziwi się, jak można jeść kiszoną kapustę, ponieważ w wielu częściach świata po prostu nie spożywa się tego typu produktu, a co gorsze – uważa za zepsutą kapustę. Dla wielu osób to danie może być więc zaskoczeniem i ciekawym doznaniem smakowym. Nie trzeba się jednak bać, że ktokolwiek skrzywi się po spróbowaniu tego dania – bigos powinien zasmakować większości osób i jest to niemal obowiązkowy punkt wizyty w naszym kraju. Najważniejsze, by bigos był przygotowywany zgodnie z tradycją – musi być w nim dobra kiszona kapusta, mięso, leśne grzyby, suszone śliwki i odpowiednie przyprawy.

Pierogi

Wielu obcokrajowców wręcz kocha pierogi w momencie, gdy zna już ich smak. To danie cieszy się chyba największym zainteresowaniem i uznaniem wśród turystów z całego świata. Jeśli masz taką okazję, to warto poczęstować obcokrajowca pierogami różnego rodzaju. Mogą być gotowane, smażone, z farszem mięsnym lub owocowym. Nie zapominajmy też o pierogach z kapustą i grzybami, które są okraszone skwarkami. Takie danie jest nie tylko sycące, ale także tanie w przygotowaniu. Kuchnia polska kraków w większości restauracji posiada pyszne pierogi w dobrej cenie.

Żurek

Jest to sztandarowa zupa kuchni staropolskiej, którą powinniśmy polecać wszystkim obcokrajowcom. Jak wiadomo, tradycyjny żurek jest przyrządzany na zakwasie. Gotuje się go z grzybami, a podaje z wędliną, ziemniakami i jajkiem na twardo. To bardzo pożywne danie, a jego smak może być „egzotyczny” dla wielu osób, które wcześniej nie miały z nim styczności. Kuchnia polska Kraków słynie z żurku, a te danie można znaleźć praktycznie w każdej restauracji z polskimi potrawami. Jego przygotowanie nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się wydawać. Dlatego przed podaniem zupy obcokrajowcowi upewnij się, że smakuje jak typowy Polski żurek. Dzięki temu osoba, która go spróbuje, na pewno go pokocha.

Dodaj komentarz