bomby witaminowe w Twoim ogródku

0
Skarby Anglii: Stonehenge

Zdrowa dieta i aktywność fizyczna to klucz do sukcesu w walce o zdrowie. W większości przypadków sztuczna suplementacja witamin nie jest jednak konieczna. Wraz z odpowiednio zbilansowaną dietą możliwe jest zapewnienie naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ogromne ilości witamin możemy wytworzyć w przydomowym ogródku, a nawet na niewielkim tarasie lub balkonie.

Pomidory na wzrok i nie tylko

W owocach o barwie czerwonej lub pomarańczowej powinniśmy spodziewać się obecności pomarańczowego barwnika: beta-karotenu. Choć za czerwoną barwę pomidorów odpowiada głównie inny barwnik – likopen, to zawiera on również duże ilości beta-karotenu. To właśnie z niego powstaje witamina A, czyli retinol.

Witamina A występuje w pręcikach, czyli komórkach siatkówki oka. Komórki pręcikonośne umożliwiają rozpoznawanie kształtów (czopki zaś rozpoznawanie barw). Retinol w komórkach tych pod wpływem fotonu światła zmienia swą konformację, czego efektem jest powstanie impulsu nerwowego. Ponadto witamina A reguluje wzrost u dzieci, a także prawidłowe funkcjonowanie naskórka i błon śluzowych.

Pomidory to owoce, które zawierają w sobie także duże ilości makroelementów. Należy tu wyróżnić przede wszystkim potas, który reguluje pracę układu krążenie poprzez regulację ciśnienia krwi. Dodatkowo w pomidorach występuje wapń wzmacniający kości, magnez regulujący pracę mięśni, a także żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny zawartej w krwinkach czerwonych.

Pomidory mogą być uprawiane nawet na balkonie. Należy im zapewnić odpowiednio głębokie doniczki (ok.40 cm) o jasnej barwie. Jest to ważne, ponieważ doniczki o barwie czarnej szybko się nagrzewają. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu oraz podwiązywaniu gałązek na drewnianej podpórce.

Truskawki – i słodko i zdrowo

Truskawka to roślina stworzona przy udziale człowieka z połączenia dwóch odmian poziomki kilkaset lat temu. Truskawki są nie tylko niebywale smaczne, ale równie bogate w wiele witamin.

Główną witaminą zawartą w truskawkach jest witamina C, czyli kwas askorbinowy. Skrót stosowany w przemyśle spożywczym to E300, co daje nam dowód, że nie każe “E” jest dla nas szkodliwe. Witamina C wzmacnia odporność organizmu, a także bierze udział w syntezie kolagenu, czyli najliczniej występującego białka organizmu człowieka.

Kwas foliowy to kolejna witamina zawarta w truskawkach. Jest ona niezwykle istotna dla kobiet w wieku rozrodczym, gdyż jej niedobór w początkowej fazie ciąży może prowadzić do rozszczepu kręgosłupa u dziecka. Kwas foliowy to nieliczny przykład witaminy, którą należy suplementować. Powinna to robić każda kobieta w wieku rozrodczym. Drugą taką witaminą jest witamina D (kalcytriol), którą warto suplementować w okresie jesieni i zimy. Artykuł powstał we współpracy z portalem https://viagra.edu.pl

Liczne witaminy z grupy B takie jak niacyna, tauryna czy ryboflawina również występują w truskawkach, choć nie w tak spektakularnych ilościach jak witamina C.

Warzywa i owoce nie muszą wymagać wiele godzin pielęgnacji by wydać plony.Ich uprawa cieszy jednak oko, a take pozwala na odrobinę odprężenia się. Konsumpcja plonów domowych upraw pomidorów, truskawek, poziomek, ogórków czy papryki może być wspaniała w skutkach dla zdrowia człowieka. Nie wolno jednak zapominać o codziennej dawce aktywności fizycznej.

Dodaj komentarz